Yhteystiedot

Teija Arvidsson
050-3452432
teija.arvidsson(at)
pp1.inet.fi


Blogin arkisto

Hyvät uutiset

26.3.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017Lue lisää »27.2.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseenLue lisää »2.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseenLue lisää »15.3.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossaLue lisää »

Pikakysely

Mikä on uuden kaupungivaltuuston tärkein tehtävä?

Mallia vanhustenhoitoon

Lauantai 31.3.2012


Maaliskuun lopulla terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta sekä ikäihmisten lautakunta teki opintomatkan Hollantiin. Tarkoituksena oli tutustua Hollannin vanhustenhuoltoon ja terveydenhoitoon.

Matka oli hyvin antoisa ja saimme paljon ajattelemisen aihetta. Yhteistä Hollannin vanhuspalveluissa on kodinomaisuus,  asukkaiden yksilöllisten tarpeiden huomioiminen ja vanhusten aktiivisen elämän mahdollistaminen. Hollannissa vanhuksella säilyy loppuun asti päätösvalta  omasta elämästään.

Saimme käydä monissa mielenkiintoisissa vierailukohteissa, joista yksi hauskimmista oli vanhaan maalaistaloon perustettu pieni vanhainkoti. Talon asukkaat olivat kotoisin maalta ja saivat näin viettää loppuelämänsä tutussa ympäristössä.  Vanhainkodissa oli oma navetta, jossa oli lehmiä ja hevosia. Navetan perällä oli  sohvakalusto, jossa vanhukset saivat istuskella, haistella tuttuja tuoksuja ja katsella eläimiä.  Eipä voinut muuta kuin ihailla ja ihmetellä!  Puutarhoja ja kotieläinpihoja voisi meillä Suomessakin perustaa laitosten kolkkojen parkkipaikkapihojen paikalle.

329.jpg    

Hollannissa huomiota kiinnitti kaikkialla vapaaehtoisten suuri määrä.  Ihmisiä kannustetaan ja koulutetaan aktiivisesti osallistumaan vapaaehtoistoimtaan niin vanhusten kodeissa kuin laitoksissa. Vapaaehtoiset ovat esimerkiksi opiskelijoita, kotiäitejä, naapureita tai ketä tahansa -  ei niinkään sukulaisia. Kulttuuriin selvästi kuuluu auttaminen ihan eri tavalla kuin meillä. Tässä olisi Suomessa petraamisen paikka!

Tästä  artikkelista löytyy kiinnostuneille paljon lisää tietoa Hollannin vanhustenhoidosta: http://motiivi.jhl.fi/portal/?a=getArticle&issueId=8&articleId=133

 

 

 


Kommentit

19.5.2015 8:43  Soile minkkinen

Hei Teija ,oikein hyvä ja ajankohtainen artikkeli.Olen muistihoitajana tutustunut tuohon malliin ja pidän sitä erinomaisena mallina myös Suomeen.Sen kustannuksetkaan eivät tule kalliimmaksi kuin laitoshoito. Näin olen ymmärtänyt. Muistisairaiden kannalta loistava.
En muistanutkaan,että olit ehdokkaana eduskuntaan. Olisit ehdottomasti saanut mun äänen jos olisin siellä asumassa. Marjatta kumppaneineen oli siellä käymässä ja olisi ollut mukava lähteä mukaan mutta just silloin yövuorosta.Miten muuten teillä? Meillä kaikki suht hyvin.tervSoile M


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini