Yhteystiedot

Teija Arvidsson
050-3452432
teija.arvidsson(at)
pp1.inet.fi


Blogin arkisto

Hyvät uutiset

26.3.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017Lue lisää »27.2.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseenLue lisää »2.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseenLue lisää »15.3.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossaLue lisää »

Pikakysely

Mikä on uuden kaupungivaltuuston tärkein tehtävä?

Turvallisuuden tulevaisuus 2025

Sunnuntai 25.1.2015Kristillisdemokraatit järjesti lauantaina 24.1.2015 puolustuspoliittisen huippuseminaarin otsikolla "Turvallisuuden tulevaisuus 2015". Tilaisuuteen oli saatu luennoitsijoiksi kovan luokan asiantuntijoita Ulkopoliittisesta instituutista, Puolustusministeriöstä ja Pääesikunnasta, joten tarjolla oli painavaa asiaa. Tilaisuuden organsisaattorina toimi kansanedustaja Sari Palm, joka on puolustusministeriön parlamentaarisen työryhmän jäsen. KD sai Pääesikunnan väeltä kiitosta ajankohtaisen ja tärkeän aiheen esille nostamisesta. Toiveena oli, että myös muut puolueet suhtautuisivat yhtä vakavasti turvallisuuspolitiikan haasteisiin.

Alla lyhyitä otteita  luennoitsijoiden puheista.

Vanhempi tutkija Sinikukka Saari, Ulkopoliittinen instituutti:
- Venäjän politiikan päämäärä yli kaiken muun on yhtenäisyys ja vakaus. Yhtenäisyyden suuri uhka on laajamittainen työttömyys ja eliitin etujen leikkaukset. Taustalla on aina myös vallankumouksen pelko.
- Jos Venäjän talous ei romahda käsiin, siellä jatkettaneen nykyisellä linjalla. Länsinaisen liberaalidemokratian nousu edes Putinin jälkeen on erittäin epätodennäköistä.

Everstiluutnantti Asko Valta, Pääesikunta:
- Puolustusvoimien kehittämiseen vaikuttaa monet asiat, kuten Suomen geosentrinen asema, maavoimien kaluston elinkaaren päättyminen tällä vuosikymmenellä, hintojen nousu ja sotilaallinen kehitys maailmalla. Kehittämistyötä voidaan kuitenkin tehdä vain puolustukseen myönnettyjen määrärahojen puitteissa.
- Tilanne on menossa siihen, että on vaikea sanoa, olemmeko sodassa vai ei. Jos kyberhyökkäykset aiheuttavat päivässä satojentuhansien eurojen vahingot, pitäisi vastaavasti pystyä täyttämään hyökkääjien tietokoneet Muumi-filmeillä…

Everstiluutnantti Sami Nurmi, Puolustusministeriö:
- Suomen puolustuksen kolme fundamenttia ovat 1) koko maan kattava alueellinen puolustusjärjestelmä, 2) yleinen asevelvollisuus ja 3) sotilaallinen liittoutumattomuus
- Riippumatta siitä, mikä on puolustusratkaisumme, meidän tulee pitää huolta omasta puolustuksestamme.

wp_20150124_13_06_33_pro.jpgEverstiluutnantti Kari Kaakinen, Pääesikunta:
- Puolustuskyvyn ylläpitämisen ja kehittämisen suurimmat haasteet ovat edessä 2020-luvulla, jolloin Suomen meri- ja ilmavoimien kalustot vanhenevat.
- Osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan kehittää maamme sotilaallista suorituskykyä.

Yksikön johtaja Janne Kuusela, Puolustusministeriö:
- Puolustuksellinen yhteistyö ei nykyään ole vaihtoehto, se on välttämättömyys.
- Yhteistyötä Ruotsin kanssa voidaan lisätä asteittain myös ilman päämäärää puolustusliiton syntymisestä.
- Mahdollinen sotilaallinen liittoutuminen täytyy hoitaa sotilaallisesti vakaina aikoina, se ei onnistu enää kriisin aikana.

Yksikön johtaja Helena Partanen, Puolustusministeriö:
- Suomella ei ole minkäänlaista lainsäädäntöä sotilaallisen avun vastaanottamisesta (!)  

Tutkija Matti Pesu, The Ulkopolitist –blogikollektiivin jäsen:
- Vahva puolustus tuo meille autonomiaa ja liikkumavaraa riippumatta siitä, olemmeko puolustusliiton jäsen vai ei.
- Olemme pieni maa, jonka täytyy koko ajan tarkastella sitä, miten meidän toimintaympäristömme tilanne muuttuu.

Puolustuspoliittisen seminaarin anti oli vakava. Puolustuksemme uskottavana pitäminen edellyttää mittavaa lisäpanostusta jo tällä vuosikymmenellä, mutta varsinkin 2020-luvulla. Puolustusyhteistyötä on välttämätöntä kehittää, sillä pienen maan resurssit eivät riitä täysin itsenäiseen puolustukseen.

Kristittynä on hyvä muistaa, että maamme tulevaisuus on lopulta Korkeimman kädessä. Häneltä tulee maallemme siunaus ja häneltä saamme rukoilla kansallemme rauhallisia aikoja.

 

Avainsanat: Puolustuspolitiikka, turvallisuuspolitiikka, puolustusyhteistyö, KD


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini