Yhteystiedot

Teija Arvidsson
050-3452432
teija.arvidsson(at)
pp1.inet.fi


Blogin arkisto

Hyvät uutiset

26.3.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017Lue lisää »27.2.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseenLue lisää »2.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseenLue lisää »15.3.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossaLue lisää »

Pikakysely

Mikä on uuden kaupungivaltuuston tärkein tehtävä?

Kesäretkellä

Torstai 12.6.2014


Hämeenlinnan Kristillisdemokraateilla on pitkä perinne kesäretkien järjestämisestä. Olemme tavanneet kesäkuun ensimmäisellä viikolla tehdä retken eri puolille Etelä-Suomea ja tutustua niin maisemiin kuin kulttuuriin. Minä olen järjestänyt kesäretken viimeisen kahdeksan vuoden aikana, jolloin olemme vierailleet Turussa, Naantalissa, Järvenpäässä, Tuusulassa, Porvoossa, Tampereella, Forssassa ja Hämeenlinnan kirkonkylissä. 

Tämän kesän retki suuntautui Sastamalaan ja Punkalaitumelle. Pääkohteemme oli Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, joka on melkoinen talkootyön ja yhteishengen taidonnäyte. Tuhopolttajan vuonna 1997 polttama kirkko nousi tuhkasta periksiantamattoman kuuden vuoden talkootyön tuloksena. Kirkko seisoo tänä päivänä uljaampana kuin koskaan Tyrvään kirkonmäellä Kokemäenjoen rannalla. 

Tyrvaan_kirkko

Kirkkoa koristavat Tuukka Lavosen Kristus-aiheiset maalaukset. Maalaukset eivät edusta aivan perinteistä kuvaa kärsivästä Vapahtajasta, mutta ovat karuudessaan koskettavia.


Tyrvaan_kirkko_sisalta

Tyrvään kirkolta jatkoimme matkaa Punkalaitumelle Iso-Kirran talonpoikaismuseoon. Iso-Kirra tunnetaan myös nimellä Koiramäen talo, sillä se on Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen esikuva. Koiramäen talo on aito 1800-luvun talonpoikaismiljöö, jossa rakennukset muodostavat suojaisan umpipihan. 

Koiramaen_pihapiiri

Yli-Kirran museoalueeseen kuuluu pihapiirin talojen lisäksi myös suuri joukko muita rakennuksia, kuten mäkitupalaisen pirtti, saunat, aitat, riihi, koulu sekä isot vanhojen työkoneiden ja -välineiden näyttelyhallit. 

On aika uskomatonta, että koko Iso-Kirran talonpoikaismuseo toimii talkooperiaatteella. Ainoastaan emäntä on palkattu. Valtava vanha rakennusmassa vaatii jatkuavaa korjaustyötä ja ylläpitoa. Oppaita tarvitaan päivittäin. On hienoa, että paikkakuntalaiset ovat nähneet tärkeäksi säilyttää menneiden polvien aarteet myös tuleville sukupolville! Ilman uhrautuvaa talkootyötä se ei onnistuisi. 

Koiramaen_henkilokuntaa

Kesaretken molemmat kohteet tekivät minuun syvän vaikutuksen. Ne kertovat entisaikojen ihmisten yksinkertaisesta kauneudentajusta ja tarkoituksenmukaisuudesta. Ne puhuvat siitä, että niin ennen kuin nykyäänkin tarvitaan yhteistyötä, talkoohenkeä ja periksiantamattonuutta. Ilman niitä ominaisuuksia ei Tyrvään Pyhän Olavin kirkko olisi noussut tuhkasta, eikä Koiramäen talo olisi enää pystyssä.

Koiramaen_vanhustenrivi

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, Koiramäen talo, talkootyö