Yhteystiedot

Teija Arvidsson
050-3452432
teija.arvidsson(at)
pp1.inet.fi


Blogin arkisto

Hyvät uutiset

26.3.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017Lue lisää »27.2.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseenLue lisää »2.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseenLue lisää »15.3.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossaLue lisää »

Pikakysely

Mikä on uuden kaupungivaltuuston tärkein tehtävä?

Maailmanvalloitus on nyt tehty - Sibelius näkyy ja kuuluu tuntureilta päiväntasaajalle

16.08.2015

Maailmalla on vuonna 2015 yli 2000 Sibelius-tapahtumaa. Sibeliuksen musiikki soi tänä vuonna tuntureilta päiväntasaajalle. Maailman kaikki merkittävimmät musiikkilehdet ja klassisen musiikin radio ja tv-ohjelmat raportoivat tänä vuonna Sibeliuksen syntymäkaupungista Hämeenlinnasta. Odotettavissa onkin pysyvää pyhiinvaellusmatkailua maailmalta säveltäjän kotikulmille Suomeen ja Hämeenlinnaan.

Hämeenlinna julistautui viisi vuotta sitten Sibeliuksen syntymävuoden pääkaupungiksi ja kotimaan ja kansainvälisten tapahtumien koordinaattoriksi. Hämeenlinna ja Sibelius Celebrations ovatkin pitäneet annetusta ja laillistetusta roolistaan ja vaativasta tehtävästään huolta. Tapahtumatuotannon ja Sibelius-juhlavuoden primus motor Erkki Korhonen on itsekin yllättänyt siitä, kuinka suurta ja kaikki maanosat kattavaa kiinnostus maailmalla on Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa.

Kansainvälisesti vetävin osuus on ollut Sibelius sävellyskilpailu. Kilpailu tuotti yli 650 kilpailutyötä. Erityisesti Aasiassa, Japanissa, Kiinassa ja Koreassa kilpailu herätti säveltämisen ammattilaiset. Aasiasta tulikin satamäärin sävellyksiä pianolle, viululle ja kuoroille. Myös tunnetuimman suomalaisen nykysäveltäjän Kaija Saariahon tuomaroima kilpailu kiinnosti käsittämättömän laajasti musiikkipiirejä maailmalla.

Erkki Korhonen yllättyi Sibelius-sävellyskilpailun laadusta ja suosiosta. Maailma kuuntelee ja resonoi nyt Sibeliuksen äänmaisemiin.

– Kiinalaiset säveltävät menestyivät kilpailussa hyvin ja se näkyi suurmaassa. 1,4 miljardin asukkaan Kiinassa on ladattu kilpailuselostuksia Internetin kautta peräti 839 miljoonaa kertaa. Minulle ne ovat aivan käsittämättömiä ja abstrakteja lukuja, kummastelee Kiinan yhteyttä Erkki Korhonen.

Hämeenlinna Jean Sibeliuksen syntymäkaupunkina on näkynyt juhlavuonna kaikkialla maailmassa

Kaikki merkittävimmät kansainväliset musiikkilehdet sekä klassisen musiikin radio ja tv-ohjien tekijät ovat tutustuneet ja raportoineet Sibeliuksen syntymäkaupungista. Lehtijuttuja kansainvälisistä musiikkilehdistä tulee Sibelius Celebrationsin toimistoon Hämeenlinnaan kaiken aikaa. Ne arkistoidaan juhlavuoden muistoihin. 

Myös televisiokanavat ovat olleet kiinnostuneita Hämeenlinnasta ja Sibeliuksesta. Syyskuussa 2015 Hämeenlinnassa vierailevat niin Hollannin, Englannin kuin Sveitsin televisiot Hämeenlinnaan.  Juhlavuoden primus moottori Erkki Korhonen saa antaa kaiken aikaa haastatteluja ja kertoa Sibelius saagaa maailmalle. Tämän Korhonen hallitseekin hyvin, kiinnostus säveltäjään heräsi alle kouluikäisenä ja Korhonen sai puhuttua vanhempansa hankkimaan pianon alle kouluikäiselle pojalle.  Tietysti Sibeliuksen musiikin takia.

Ammattimuusikoiden kiinnostus Sibeliukseen ja tämän elämänvaiheisiin on koskettavaa. Japanilaiset pianistit matkustivat elokuun alussa 2015 Suomeen omalla kustannuksellaan Suomeen. Japanilaiset pianistit soittivat sitten Hämeenlinnassa maratonkonserttina kaikki Sibeliuksen pianoteokset. Muusikot olivat aivan lumoutuneita ja silmät kyynelissä, kun saivat luvan soittaa teoksia säveltäjän syntymäkodissa.

Japanin televisio kuvasi esitykset Sibelius kodista. Erkki Korhonen odottaakin, että ensi vuonna Hämeenlinnaan voidaan odottaa Japanista aikamoista turistiryntäystä: ehkä jopa sellaista mitä Hämeenlinnassa ei ole koskaan koettu. Kaupungin hotellien on syytä varautua vuodesta 2016 lähtien aikamoiseen musiikin pyhienvaeltajavirtaan.

– Kaikki haluavat nyt tulla kokemaan autenttista musiikkia autenttisilla paikoilla. iloitsee juhlavuoden johtaja Erkki Korhonen.

Sibeliuksen juhlavuoden näkyvyys maailmalla on ennätyksellistä. Jos Kaija Saariaho onkin maailmalla tunnetuin ja soitetuin nykysäveltäjä, on Sibeliuksen näkyvyys klassikkona myös omaa luokkaansa. 2000 virallista Sibelius-musiikkitapahtumaa on juhlavuoden koordinaattorien kirjoissa.

Sibeliusta soitetaan Lapin tuntureilta päiväntasaajalle

Yksi eksoottisimmista Sibelius konserteista oli elokuun alussa Luosto-tunturilla. Sibeliuksen sinfonisen musiikin ykkösorkesteri, Sinfonia Lahti soitti tuntureilla Sibeliusta. Samalla porot vaeltelivat harjoitusten ja konserttien aikana katsomossa häiritsemättä Okko Kamua ja Sinfonia Lahtea. Sinfonia Lahti on soittanut Sibeliusta myös Kiinassa tänä vuonna, kiertue kesti suurmaassa kolme viikkoa. Vastaanotto Kiinassa on ollut sydämellinen, lippuja on jonotettu ja konserteissa vaelleltu hieman kuin rock-konserteissa. 

rkki Korhonen kertoo, että Sibelius kuuluu ja näkyy tänä vuonna hyvin eksoottisissa ympäristöissä päiväntasaajalla pitkin maailmaa. Maailmalla on päivittäin vähintään kuusi Sibelius-tapahtumaa ja esitystä vuonna 2015. Tämä tarkoittaa, että kansainvälisesti vuoden aikana maailmalla soitetaan virallisestikin kaksi tuhatta julkista Sibelius-konserttia. Kaikki konserttien järjestäjät ovat olleet yhteyksissä Hämeenlinnassa päämajaansa pitävään juhlavuoden sydämeen, Sibelius Celebrationsiin.

– On kysytty nuotteja, on kysytty esittäjiä ja kysytty teosten taustaa suomalaisilta, kertoo Korhonen.

Hyvin toteutetun juhlavuoden tulos onkin, että Sibeliuksen musiikki kuuluu maailmalla nyt tuntureilta päiväntasaajalle, kuten esimerkiksi Ecuadoriin, Meksikoon, Afrikkaan, Aasiaan ja Australiaan. Oma lukunsa on lisäksi Pohjois-Amerikka. Siellä Sibeliusta soitetaan jatkavasti. 

Puistonpenkitkin soittavat  Sibeliusta Hämeenlinnassa

Paikallisestikin Hämeenlinnassa innostus Jean Sibeliukseen on tarttunut vahvasti. Kaupungissa on toteutettu omaehtoisia Sibelius-tapahtumia, kuten koko kaupunkiin näkynyt Sibelius-henkinen kuumailmapallo tapahtuma.  

Säveltäjän nimikkopuistossa koulun tuntumassa voi tutustua myös itsekseen ja omassa rauhassa Sibeliuksen luontosuhteeseen ja puusarjaan. Puistossa puistonpenkit alkavat soittaa pianolla Sibeliuksen puusarjaa penkeille istuutuessa.  Hetken elämyksenä se houkuttelee kaupungissa kulkijaa säveltäjän tuotantoon ilmaiseksi. 

Yksityisen johdatuksen Sibeliuksen mielenmaisemiin on toteuttanut pianisti Erkki Korhonen – mies joka vaati itselleen pianon alle kouluikäisenä Sibeliuksen musiikin takia.

Säveltäjä Jean Sibelius on syntynyt Hämeenlinnassa 8.12.1865. Tänä vuonna vietetään sävelltäjän syntymän 150-vuotisjuhlia.

Yle Häme /Kari Mustonen

26.03.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017
27.02.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseen
02.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseen
15.03.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossa
22.01.2016Pyry, 13, sävelsi teoksen New York Philharmonicille
28.08.2015Essayah KD:n uudeksi puheenjohtajaksi yksimielisesti
16.08.2015Maailmanvalloitus on nyt tehty - Sibelius näkyy ja kuuluu tuntureilta päiväntasaajalle
28.07.2015Syksy tuo ilmaisen lounaan - koulujen ylijäämäruoka jakoon Hämeenlinnassa
14.04.2015Pari tuntia viikossa liikuntaa riittää pidentämään elinikää
30.03.2015Lapsiperheillä on jälleen oikeus kotiapuun

Siirry arkistoon »