Yhteystiedot

Teija Arvidsson
050-3452432
teija.arvidsson(at)
pp1.inet.fi


Blogin arkisto

Hyvät uutiset

26.3.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017Lue lisää »27.2.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseenLue lisää »2.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseenLue lisää »15.3.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossaLue lisää »

Pikakysely

Mikä on uuden kaupungivaltuuston tärkein tehtävä?

Lapsiperheillä on jälleen oikeus kotiapuun

30.03.2015

Lapsiperheillä on ollut vuoden alusta lähtien oikeus saada kunnalta kotiapua arjen askareissa. Enää ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas. Uusi laki on paluu vuosikymmenten takaiseen aikaan, jolloin perheiden yllättävissä elämäntilanteissa kotipalvelu riensi avuksi.

Kotipalvelun takaaminen on osa sosiaalihuollon lainsäädännön kokonaisuudistusta. Sen mukaan lapsiperheillä on oikeus saada kunnalta kotiapua ilman lastensuojeluasiakkuutta. Kotipalvelun palauttamista ovat vaatineet muun muassa vanhemmat. Hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että palvelun alasajo parikymmentä vuotta sitten oli virhe.

– Siitä voi suoraan sanoa, että se oli ihan täydellinen munaus. Ei niin olisi koskaan pitänyt päästä tapahtumaan. Tilastoista näkyy suoraan, että samaan aikaan kun meillä on lapsiperheiden kotipalvelua ajettu alas, saman verran ovat kasvaneet lastensuojelun asiakkaiden ja lasten sijoitusten määrät.

Nyt palataan vanhaan ja aikoinaan hyväksi koettuun. Perheille halutaan tarjota helposti saavutettavat, matalan kynnyksen palvelut. Tavoitteena on tehokas lyhytaikainen tuki. Se voi olla lastenhoito-, siivous-, tai ruoanlaittoapua perheen tarpeesta riippuen.
– Tämä on suunnattu suoraan lapsiperheille, joilla on ihan tavallisia syitä. On sairaus, vamma tai vanhempi on uupunut, eikä sen takia pysty suoriutumaan ihan siitä normaaliarjesta. Voi olla, että elämäntilanne on hankala. Taustalla voi olla esimerkiksi ero tai puoliso on kuollut, Lotta Hämeen-Anttila sanoo.

Kotiin tulee kotipalvelun työntekijä, joka useimmiten on koulutukseltaan lähihoitaja.
– Se voi olla ruoanlaittoa, normaalia kodinhoitoapua, lastenhoitoa ja siivousta.

Palvelusta on tiedotettava

Sosiaalihuoltolainuudistuksen kustannukset ovat arviolta 32 miljoonaa euroa vuodessa, josta kotipalvelun osuus on 20 miljoonaa euroa. Kuntien väliset erot ovat suuria.  Osa on varautunut palveluiden lisäämiseen hyvissä ajoin ja joissakin aloitetaan nollasta.
– Jos asia pystyttiin järjestämään ennen 1990-lukua, tuntuisi kummalliselta, että se olisi tällä hetkellä ihan mahdoton järjestää.

Lapsiperheet kaipaisivat tietoa oikeuksistaan.
– Kuntien pitää tiedottaa näistä uusista palveluista. On ihan selvää, että kukaan ei voi hakea, jos ei edes tiedä että sellaista voisi saada, hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila muistuttaa.

(Yle Uutiset)

26.03.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017
27.02.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseen
02.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseen
15.03.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossa
22.01.2016Pyry, 13, sävelsi teoksen New York Philharmonicille
28.08.2015Essayah KD:n uudeksi puheenjohtajaksi yksimielisesti
16.08.2015Maailmanvalloitus on nyt tehty - Sibelius näkyy ja kuuluu tuntureilta päiväntasaajalle
28.07.2015Syksy tuo ilmaisen lounaan - koulujen ylijäämäruoka jakoon Hämeenlinnassa
14.04.2015Pari tuntia viikossa liikuntaa riittää pidentämään elinikää
30.03.2015Lapsiperheillä on jälleen oikeus kotiapuun

Siirry arkistoon »