Yhteystiedot

Teija Arvidsson
050-3452432
teija.arvidsson(at)
pp1.inet.fi


Blogin arkisto

Hyvät uutiset

26.3.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017Lue lisää »27.2.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseenLue lisää »2.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseenLue lisää »15.3.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossaLue lisää »

Pikakysely

Mikä on uuden kaupungivaltuuston tärkein tehtävä?

Pyry, 13, sävelsi teoksen New York Philharmonicille

22.01.2016

Pyry Paunio sai mahdollisuuden säveltää yhdelle maailman parhaista orkestereista. Inspiraation nuori säveltäjä ja pianisti haki Kalevalasta.

Pyry Paunio
Pyry Paunio Kuva: Matti Paunio

Kolmetoistavuotias Pyry Paunio vastaa puhelimeen. Ääni on kohtelias ja itsevarma, mutta olen luvannut isälle, että kysyn ihan peruskysymyksiä – onhan takana raskas päivä New Yorkissa: konsertti ja pari haastattelua suomalaismedialle.

Oletko ollut pitkään säveltäjä?

– Kaikki lapset haluavat ihan pienenä kokeilla mystisiä soittimia. Menevät vaikka istumaan pianon koskettimien päälle ja sanovat, että tämä on uusi sävellykseni, Pyry toteaa omasta kokemuksestaan.

Säveltämisen saloihin poika tutustui entistä tarkemmin pari vuotta sitten, kun hän osallistui nuoria säveltäjiä kouluttavaan Kuule, minä sävellän -projektiin. Koulutuksen myötä tarjoutui mahdollisuus loihtia kappale muuan New York Philharmonicille. Syntyi "selkeitä melodisia teemoja, jotka kulkevat aika lailla mollissa".

– Sävellaji vaihtuu niin usein, että etumerkit oli parempi jättää kokonaan pois, nuori säveltäjä kertoo.

Totean, että voimme puhua musiikista kuin muusikot puhuvat.

Tuonelanjoen mystiikka kiehtoo

Pyry valittiin suomalaisedustajaksi New Yorkissa järjestettävään koululaiskonserttisarjaan, jossa kuullaan sekä Sibeliuksen että nuorten nykysäveltäjien musiikkia. Pyry vie nyt New York Philharmonicin nimikkosäveltäjän Esa-Pekka Salosen lailla suomalaista musiikkia Yhdysvaltoihin.

Pyryä pyydettiin säveltämään Kalevala-aiheinen teos, sillä konserttien teemana on Sibelius, myytit ja legendat. Poika otti kansalliseeopoksen käteen ja alkoi lukea.

– Mua kiehtoi ihan hirveästi se Tuonelanjoki, koska yleensä Kalevalassa kuvataan kaikki aika tarkasti, mutta Tuonelanjoesta ei missään vaiheessa kerrota oikein mitään, vaikka sen ympärillä tapahtuu kyllä asioita. Joki jätetään abstraktiksi ja mystiseksi, mutta loin siitä tähän kappaleeseen aika vahvoja, omia tulkintojani.

Kotona käsityönä sävelletty

Säveltäjä on vanhempiensa kanssa New Yorkissa esittelemässä Crossing the River Tuonela -teostaan. Pianoa soittava nuorukainen on kyllä tottunut esiintymiseen.

– Mutta sanotaanko niin, että pitäisi olla jotain pahasti vialla, jos ei jännittäisi, kun menee tuhatpäisen yleisön eteen puhumaan vieraalla kielellä omasta sävellyksestään.

Sinivalkoinen viikko huipentuu pääkonserttiin huomenna lauantaina, mutta Pyryn mukaan jo edeltäneissä konserteissa show on ollut melkoinen. Luvassa lienee juhlaviikon päätös Amerikan malliin, ja Suomi-teemaan sopivasti kaupunkiin on luvattu kunnon lumimyräkkä.

Pyry on saanut viettää aikaansa New York Philharmonicin kotiareenalla, David Geffen Hallissa. Teos on otettu koululaiskonserteissa hyvin vastaan – Pyryn sanojen mukaan luultavasti siksi, että kappaleessa on selkeä melodia.

– Totta kai siellä ihan kuuluu antaa paljon aplodeja, mutta kyllä mä luulen, että ovat siitä jonkin verran tykänneet.

Pyry sävelsi 3,5-minuuttisen teoksensa 12-vuotiaana pääosin kotonaan. Hän vei käsin kirjoitetut nuotit sävellyksenopettajalleen Riikka Talvitielle, jonka kanssa teos siirrettiin tietokoneelle hiottavaksi ja viimeisteltäväksi. Orkesterille säveltäminen ei ole lasten leikkiä.

– Riikka saattoi antaa soitinehdotuksia ja auttaa esimerkiksi kahden teeman välille tarvittavan välivaiheen, ikään kuin ylimääräisen portaan kanssa.

Suunnilleen napaseudulta kotoisin

New Yorkia Pyry kuvaa kaupungiksi, jonka kulttuuri ja ympäristö on aika samanlainen kuin Euroopassa – lukuun ottamatta pilvenpiirtäjiä ja muita korkeita rakennuksia. David Geffen -konserttitalon lämpiössä on ollut mahdollisuus tutustua nuoriin säveltäjäkollegoihin.

– Niiden kanssa täällä höpötetään kaikkea ihan tavallista. Multa ovat kysyneet kotimaastani, kun olen tämä mystinen suomalainen, joka elää suunnilleen napaseudulla. En mä niille ole Suomesta pitkään luennoinut.

Pyryn sävellys kuullaan myös Tapiolan nuorten sinfonikkojen konsertissa Espoon kulttuurikeskuksessa 8. helmikuuta. Nuorten solistien konsertissa saattaa innostua säveltämisestä tai musiikista ylipäänsä. Ainakin Pyry tietää, mikä siinä kiehtoo.

– Kaikki taide koetaan yleensä visuaaliseksi, mutta musiikki voi ilman mitään visualisointia olla tosi upeeta, hän sanoo ja rohkaisee samalla kaikkia kokeilemaan säveltämistä. Se on Kuule, minä sävellän ja Very Young Composers -ohjelmien sanoma.

– Vaikka kuinka nuori voi olla itse säveltäjä. Se onnistuu keneltä tahansa, kunhan yrittää ja jaksaa paneutua. Mutta kyllä se tietenkin sitä musikaalisuutta vaatii.

26.03.2017Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017
27.02.2017Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseen
02.12.2016"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" - Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseen
15.03.2016Ateneum kertoo Suomen taiteen tarinan - rakastetut klassikot esillä uudessa valossa
22.01.2016Pyry, 13, sävelsi teoksen New York Philharmonicille
28.08.2015Essayah KD:n uudeksi puheenjohtajaksi yksimielisesti
16.08.2015Maailmanvalloitus on nyt tehty - Sibelius näkyy ja kuuluu tuntureilta päiväntasaajalle
28.07.2015Syksy tuo ilmaisen lounaan - koulujen ylijäämäruoka jakoon Hämeenlinnassa
14.04.2015Pari tuntia viikossa liikuntaa riittää pidentämään elinikää
30.03.2015Lapsiperheillä on jälleen oikeus kotiapuun

Siirry arkistoon »